20bodylab

Συχνές ερωτήσεις

Μερικές απαντήσεις σε..

Συχνές ερωτήσεις

EMS πάει να πει Electro Muscle Stimulation. Είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι φυσικοθεραπευτές για αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων. Είναι η ίδια τεχνολογία σε άλλη συχνότητα. Βασίζεται στην υπερδιέγερση και υπεραιμάτωση των μυών.

Φυσικά και θα βοηθήσει, διότι δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε. Η ηλεκτρομυοδιέγερση ενεργοποιεί μόνο μύες και νεύρα, δεν διαπερνά τα οστά και τις αρθρώσεις. Ουσιαστικά γυμνάζουμε τους μύες που περιβάλουν την άρθρωση και έτσι η άρθρωση είναι πιο σταθερή.

Οι μύες που περικλείουν την άρθρωση δεν έχουν φυσική κίνηση και
λόγω του προβλήματος ατροφούν. Όταν λοιπόν εμείς με το
Miha ξαφνικά διεγείρουμε αυτούς τους μύες, οι μύες αυτοί ενεργοποιούνται και είναι πολύ φυσικό στην αρχή να αισθανθείτε κάπως τον πόνο. Όπως αναφέρθηκε, το Miha δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και ουσιαστικά ‘ξυπνά’ το τραυματισμένο σημείο. Η εκγύμναση με το Miha ενισχύει τον προστατευμένο χόνδρο γύρω από τις αρθρώσεις.

Με την υπεραιμάτωση που γίνεται το πρόβλημα θα αρχίσει σιγά σιγά να υποκαθίσταται και ο πόνος θα αρχίσει να υποχωρεί. Απλά θέλει λίγο χρόνο. Η ενδυνάμωση δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη. (Θα χρειαστούν 3-4 προπονήσεις να σταματήσουν να πονάνε)

ΟΧΙ δεν τα επιβαρύνει.

Οι μύες τους σώματος χωρίζονται σε δύο είδη:

α) στους λείους

β) στους ραβδωτούς.

Οι ραβδωτοί μύες είναι π.χ. οι μύες του τετρακεφάλου, του οπίσθιου μηριαίου, του δικεφάλου/τρικεφάλου βραχιωνίου. Οι λείοι μύες είναι ο μυες της καρδιάς και τα σπλάχνα. Άρα δεν γίνεται να τα επιβαρύνει, διότι διεγείρουμε μόνο ραβδωτούς μύες

Κατ' αρχάς, όταν μιλάμε για ρεύμα δεν εννοούμε το ρεύμα της πρίζας. Διότι δεν το μετράμε ούτε σε VOLT ούτε WATT, αλλά σε ΗΕRTZ. Το HERTZ είναι μιας πολύ χαμηλής τάσης ερέθισμα, το οποίο το έχουμε ήδη μέσα μας. Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) όταν δίνει σήμα στην καρδιά να χτυπήσει και στους μύες να κινηθούν χρησιμοποιεί αυτό το ερέθισμα χαμηλής τάσης. Η καρδιά είναι ένας μυς, ο οποίος λειτουργεί εκούσια και με τον παλμό που αναφέρθηκε. Και πού το βλέπουμε αυτό; Όταν κάνουμε καρδιογράφημα τα επάρματα που βλέπουμε είναι αυτό το ερέθισμα χαμηλής τάσης.

Ουσιαστικά τοποθετούμε pats ψηλά στον μηρό, διότι από την περιοχή του ισχίου διέρχονται όλα τα νεύρα και οι νευρικές απολήξεις, οι οποίες καταλήγουν μέχρι το πέλμα. Όποτε μέσω της διέγερσης των νεύρων διεγείρονται όλοι οι μύες από τον τετρακέφαλο έως την γάμπα. Εάν τοποθετήσουμε pats στην γάμπα πιο πολύ καταπονείται ο μυς, παρά γυμνάζεται. Επιπλέον, δεν είναι λειτουργικό, γιατί δεν
θα μπορούμε να κάνουμε κάμψη και έκταση του πέλματος.

Κατ' αρχάς, δεν μας ενδιαφέρουν τα κιλά γιατί τα κιλά είναι ένα άθροισμα πολλών παραγόντων (οστά, μύες, νερό, σπλάχνα). Αυτό που μας ενδιαφέρει να εξετάσουμε είναι η αναλογία μεταξύ μυϊκής μάζας και λίπους.

Για παράδειγμα: Αν ένας είναι 1,80 ύψος, 80kg και έχει 8% λίπος είναι αδύνατος, γυμνασμένος και στεγνός. Αν πάρουμε ένα ακριβώς ίδιο άτομο, αλλά με 15% λίπος, είναι σχεδόν διπλάσιος από τον πρώτο. Είναι και οι δύο το ίδιο ύψος και τα ίδια κιλά αλλά το ποσοστό λίπους του πρώτου κάνει τη διαφορά. Αν λοιπόν κάνουμε προπόνηση με το Miha και χάσουμε 1kg λίπους και πάρουμε 1kg μυϊκής μάζας, η ζυγαριά θα λέει ακριβώς το ίδιο νούμερο, αλλά ουσιαστικά θα έχουμε χάσει πόντους και θα έχουμε μαζέψει. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα κιλό λίπους έχει όγκο, ενώ ένα κιλό μυών είναι πιο μικρό σε όγκο και πιο στιβαρό. Οπότε μπορεί να χάσετε 4-5kg, αλλά στο σώμα σας θα φαίνεται σαν να έχετε χάσει 10kg. Η κυτταρίτιδα τα πρώτα 3-4 μαθήματα θα είναι πιο έντονη, γιατί έρχεται στην επιφάνεια όπως όταν κάνουμε λεμφικό μασάζ. Είναι, δηλαδή, μια φυσική διαδικασία που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, αλλά σταδιακά θα αρχίσει να εξαλείφεται. Το στρώμα δέρματος της γυναίκας είναι σε στιβάδες (σε πλέγμα για τους άνδρες) και η κυτταρίτιδα βρίσκεται κάτω από αυτές τις στιβάδες. Οπότε για να εξαλειφθούν πρέπει να έρθει πρώτα στην επιφάνεια. Για αυτό τις πρώτες φορές θα δεις την κυτταρίτιδα πιο έντονη.

Αν γυμνάζουμε ειδικά μόνο μία μυική ομάδα, δεν θα έχουμε καλό αποτέλεσμα, γιατί συμμετέχει μόνο μία μυική ομάδα στην άσκηση. Οπότε, ο οργανισμός δεν έχει αυξημένες απαιτήσεις για να κάψει λίπος. Αν όμως συμμετέχουν στην άσκηση πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα, τότε ο οργανισμός έχει αυξημένες απαιτήσεις. Άρα τραβάει λίπος από τις λιποαποθήκες και τραβάει λίπος συνολικά. Οπότε θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα στην προβληματική περιοχή, αν συμμετέχουν πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα.

Για παράδειγμα: Αν πάρουμε ένα αυτοκίνητο και πάμε ένα ταξίδι Θεσσαλονίκη, θα κάψουμε περίπου 60€ βενζίνη. Αν όμως στο αυτοκίνητο πάρουμε 4 άτομα με αποσκευές, θα κάψουμε 80€ βενζίνη. Αυτό συμβαίνει γιατί το αυτοκίνητο έχει αυξημένες απαιτήσεις, επειδή έχει να μεταφέρει περισσότερο βάρος. Βεβαίως μπορούμε να ρυθμίσουμε την ένταση ώστε να είναι μεγαλύτερη στα σημεία που θέλουμε, αλλά δουλεύοντας συνολικά όλες τις μυϊκές ομάδες.

Αν κάνεις μόνο δίαιτα, θα χάσεις το λίπος και τα υγρά και πέρα από αυτά, θα χάσεις και την μυική σου μάζα, το οποίο δεν είναι καλό. Τα άτομα που χάνουν πολλά κιλά, κρεμάει το σώμα τους αφού χάνουν και την μυική μάζα. Το ζητούμενο είναι να χάσεις το ανθυγιεινό λίπος και είτε να διατηρήσεις, είτε να αυξήσεις την μυική σου μάζα. Με οποιαδήποτε άλλη άσκηση επιβαρύνονται οι αρθρώσεις, λόγω βάρους. Το Miha είναι στατικό, άρα είναι πιο SAFE μέθοδος. Οπότε, ο συνδυασμός διατροφής και Miha πρέπει να είναι 70% διατροφής και 30% προπόνησης για να έχουμε ένα αποτέλεσμα 100%.

Αύξηση φυσικής κατάστασης (δύναμη-αντοχή).

1) Δύναμη-> Θα αυξηθεί η δύναμη σου και αυτό θα το καταλάβεις στην καθημερινότητα σου. Για παράδειγμα, αν σηκώσεις τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, δεν θα σου πέσουν τα χέρια. Αν σκύψεις κάτω από ένα κρεβάτι ή ανέβεις σε ένα πατάρι κάνοντας δουλειές στο σπίτι σου, δεν θα σε πονέσουν η μέση και τα γόνατα. Επίσης, θα σε βοηθήσει, αν αθλείσαι. Θα μπορείς να γυμνάζεσαι με ένταση και να σηκώσεις παραπάνω κιλά.


2) Αντοχή-> Αν ανέβεις μία ανηφόρα, σκαλιά κ.λπ. θα έχεις ανάσες και θα το κάνεις πολύ πιο εύκολα χωρίς να λαχανιάζεις.